Bekkenexpertise

Seksuele problemen? Bekkenfysiotherapie kan helpen

Home » Wat we bieden » Fysiotherapie » Seksuele problemen

Bekkenfysiotherapie bij seksuele problemen

Het is ontzettend vervelend wanneer je problemen ervaart tijdens het vrijen. Daarnaast rust er nog altijd een taboe op het uitspreken van deze problemen. Toch kan het uitspreken van jouw klachten bij een bekkenfysiotherapeut ervoor zorgen dat je klachten verholpen worden.

Seksuele problemen die goed te behandelen zijn door middel van bekkenfysiotherapie zijn:

  • Pijnklachten tijdens het vrijen bij zowel mannen als vrouwen
  • Verminderde kracht in het bekkenbodemgebied
  • Vaginisme: het hebben van gemeenschap of het inbrengen van bijvoorbeeld vinger of tampon is niet mogelijk
  • Erectie- en/of ejaculatieklachten
  • Urineverlies tijdens de gemeenschap

 

Pijn bij het vrijen

Ook wel dyspareunie genoemd, is pijn tijdens de geslachtsgemeenschap. De pijn kan oppervlakkig zijn of diep in de bekkenbodem worden gevoeld. Door bekkenfysiotherapie toe te passen leert u om uw bekkenbodem beter te ontspannen (relaxatie). Dit zorgt voor een grotere kans op pijnvrije gemeenschap.

Maak nu een afspraak

 

Vaginisme

Van vaginisme is sprake wanneer de spieren rondom de vagina zich ongewild samenknijpen bij pogingen tot geslachtsgemeenschap. In sommige gevallen kan ook het inbrengen van een tampon, vinger of speculum niet mogelijk zijn of met veel pijn gepaard gaan. Veel vrouwen denken in zo’n geval dat hun vagina te ‘nauw’ is. Echter is hiervan vrijwel nooit sprake. Het ‘nauwe gevoel’ wordt veroorzaakt door de verhoogde spanning van de bekkenbodemspieren. Door te leren hoe je deze beter kunt ontspannen kunnen de ervaren klachten afnemen.

Seksuele problemen

Bekkenfysiotherapie voor seksuele problemen bij mannen

Ook mannen kunnen pijn ervaren wanneer de bekkenbodem te gespannen is of regelmatig verkrampt. De pijn is in dat geval te voelen in de penis, het scrotum of in de spieren van de bekkenbodem. Door te leren hoe u, uw bekkenbodem kunt ontspannen en/of coördineren zullen uw klachten waarschijnlijk afnemen. Door middel van bekkenfysiotherapie proberen wij dit te realiseren.

Erectieproblemen

Aan erectieproblemen kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Het niet goed functioneren van de bekkenbodem is er daar een van. De problemen ontstaan wanneer de bekkenbodem overactief (te gespannen is) of wanneer de bekkenbodem onder actief is. Er is in dat geval sprake van te weinig kracht. Bekkenfysiotherapie is er dan op gericht om de bekkenbodemspieren te trainen. Soms wordt dit gedaan middels elektrostimulatie. Wanneer er sprake is van een overactieve bekkenbodem, ligt het accent op ontspanning van de bekkenbodem. Het leren ontspannen van de bekkenbodem wordt ook ingezet bij vervroegde ejaculatie (zaadlozing).

 

Veel gestelde vragen

Heb je vragen? We staan voor je klaar!

Wordt bekkentherapie vergoed?

Het wordt vergoed als je een aanvullende verzekering hebt. Heb je geen aanvullende verzekering dan moet je de behandelingen zelf betalen. Alleen als het om urineverlies gaat is er een verwijzing nodig, de vergoedingen gaan dan uit de basisverzekering (let op het gaat dan wel van je eigen risico af).

Hoe kan ik een afspraak maken?

Voor de meeste klachten rondom het bekken hoef je geen verwijzing te hebben, overigens mag dat natuurlijk wel, net zoals bij algemene fysiotherapie.

Voor welke klachten kom ik bij de bekkenfysiotherapeut?

Alle klachten die te maken hebben rondom de bekkenbodem en bekken; zoals klachten rondom de zwangerschap en bevalling, gynaecologische problematiek zoals verzakkingen, urineverlies, buikpijnen, pijn bij vrijen. Urologische problematiek zoals bv pijnklachten in het bekkenbodemgebied, prostaat problematiek, plasklachten. Maar ook klachten rondom de stoelgang zoals verlies van windjes of ontlasting, obstipatie, aambeien.