Bekken expertise

Problemen met plassen

Home » Wat we bieden » Fysiotherapie » Problemen met plassen

Bekkenfysiotherapie voor problemen met plassen

Bekkenfysiotherapie is de beste behandeling bij problemen met plassen, ofwel stress- incontinentie. De effectiviteit van deze behandelingen is wetenschappelijk bewezen. Een bekkenfysiotherapeut kan voor u de oplossing zijn wanneer je bijvoorbeeld ongewenst urineverlies hebt, of erg vaak moeten plassen. Deze klachten zien we bij mannen en vrouwen van alle leeftijden. Bij vrouwen zien we deze klachten vaak terug na een zwangerschap of bevalling. Wat betreft mannen komen deze problemen vaker voor na een prostaatoperatie.

Veel voorkomende klachten zijn
  • Ongewild urineverlies bij verhoogde druk op de blaas, bijvoorbeeld bij niezen, springen of tillen
  • Ongewild urineverlies bij plotselinge hevige drang om te plassen
  • Een combinatie van stress- en urge- incontinentie
  • Te vaak plassen
  • Moeizaam plassen en/of het gevoel van niet kunnen uitplassen
  • Nadruppelen
  • Pijnklachten voor, tijdens of na het plassen
  • Vaak terugkerende blaasontstekingen (urineweginfecties).

 

Behandeling plasproblemen door middel van bekkenbodemoefeningen

Wanneer je problemen met plassen behandelt, krijg je bekkenbodemoefeningen van de bekkenfysio. Deze bekkenbodemoefeningen maken de spieren sterker en zorgen ervoor dat je je blaas leert beheersen. Daarnaast besteden wij ook aandacht aan het zogenaamde plas- en toiletgedrag. Speciaal hiervoor hebben wij een plas- en poepwijzer ontwikkeld. Dit is een deurhanger die je inzicht geeft in het juiste toiletgedrag. U kunt hier de plas- en poepwijzer bekijken of bij SMC Tilburg gratis een exemplaar komen ophalen.

Maak nu een afspraak

 

Veel gestelde vragen

Heb je vragen? We staan voor je klaar!

Wordt bekkentherapie vergoed?

Het wordt vergoed als je een aanvullende verzekering hebt. Heb je geen aanvullende verzekering dan moet je de behandelingen zelf betalen
Alleen als het om urineverlies gaat is er een verwijzing nodig, de vergoedingen gaan dan uit de basisverzekering (let op het gaat dan wel van je eigen risico af)

Hoe kan ik een afspraak maken?

Voor de meeste klachten rondom het bekken hoef je geen verwijzing te hebben, overigens mag dat natuurlijk wel, net zoals bij algemene fysiotherapie

Voor welk klachten kom ik bij de bekkenfysiotherapeut?

Alle klachten die te maken hebben rondom de bekkenbodem en bekken; zoals klachten rondom de zwangerschap en bevalling, gynaecologische problematiek zoals verzakkingen, urineverlies, buikpijnen, pijn bij vrijen. Urologische problematiek zoals bv pijnklachten in het bekkenbodemgebied, prostaat problematiek, plasklachten. Maar ook klachten rondom de stoelgang zoals verlies van windjes of ontlasting, obstipatie, aambeien.