Bekkenexpertise

Problemen met ontlasting

Home » Wat we bieden » Fysiotherapie » Problemen met ontlasting

Bekkenfysiotherapie voor problemen met ontlasting

Wanneer men problemen ervaart met de ontlasting, kan bekkenfysiotherapie in veel gevallen uitkomst bieden. Problemen met de ontlasting komen bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden voor. Wanneer mensen ouder worden ervaren zij vaker problemen met de kringspier. Deze kan slapper en dunner worden waardoor problemen worden veroorzaakt. De kringspier heeft namelijk als functie om ontlasting tegen te houden. Daarnaast kan deze beschadigd raken tijdens een bevalling of na een operatie rond de anus. Ook hormonale veranderingen, ziektes, medicijngebruik, leeftijd, zwangerschappen en slechte eet- en leefgewoontes kunnen zorgen voor problemen met ontlasting.

Veel voorkomende specifieke klachten die te verhelpen zijn met behulp van bekkenfysiotherapie zijn:

 • Ongewild verlies van ontlasting op momenten van activiteit
 • Ongewild verlies van ontlasting bij plotselinge hevige aandrang
 • Ongemerkt ongewild verlies van ontlasting
 • Voortdurende (chronische) aandrang om te poepen
 • Obstipatie/Constipatie: het moeilijk kwijt kunnen van ontlasting (verstopping)
 • Aambeien
 • Scheurtjes in de anus
 • Pijn tijdens het ontlasten
 • Ongewild verlies van windjes
 • Buikpijn, een spastische darm, buikkrampen
 • Problemen na operaties

Toiletgedrag

Een andere manier om bovenstaande problemen te behandelen is door uw toiletgedrag aan te passen. We ontwikkelden hiervoor de speciale plas- en poepwijzer. Dit is een deurhanger die inzicht geeft in het juiste toiletgedrag. Bekijk de plas- en poepwijzer of kom een exemplaar halen bij SMC-Tilburg.

Maak nu een afspraak

 

Veel gestelde vragen

Heb je vragen? We staan voor je klaar!

Wordt bekkentherapie vergoed?

Het wordt vergoed als je een aanvullende verzekering hebt. Heb je geen aanvullende verzekering dan moet je de behandelingen zelf betalen
Alleen als het om urineverlies gaat is er een verwijzing nodig, de vergoedingen gaan dan uit de basisverzekering (let op het gaat dan wel van je eigen risico af).

Hoe kan ik een afspraak maken?

Voor de meeste klachten rondom het bekken hoef je geen verwijzing te hebben, overigens mag dat natuurlijk wel, net zoals bij algemene fysiotherapie.

Voor welke klachten kom ik bij de bekkenfysiotherapeut?

Alle klachten die te maken hebben rondom de bekkenbodem en bekken; zoals klachten rondom de zwangerschap en bevalling, gynaecologische problematiek zoals verzakkingen, urineverlies, buikpijnen, pijn bij vrijen. Urologische problematiek zoals bv pijnklachten in het bekkenbodemgebied, prostaat problematiek, plasklachten. Maar ook klachten rondom de stoelgang zoals verlies van windjes of ontlasting, obstipatie, aambeien.