Bekkenexpertise

Gynaecologische klachten

Home » Wat we bieden » Fysiotherapie » Gynaecologische klachten

Bekkenfysiotherapie voor gynaecologische klachten

Bekkenfysiotherapie is een ideale behandelmethode wanneer er sprake is van gynaecologische problemen. Er zijn verschillende gynaecologische problemen die kunnen optreden rondom het bekken. Een veel voorkomend probleem is een verzakking (ook wel prolaps genoemd). Wanneer er een verzakking plaatsvindt, zakken organen in het bekken omlaag. Een verzakking kan ontstaan wanneer de banden en spieren in en rond het bekken niet sterk genoeg zijn. Bekkenfysiotherapie is in dit geval een prima behandelmethode.

Veel voorkomende specifieke klachten die te verhelpen zijn met behulp van bekkenfysiotherapie zijn:

  • Verzakkingsklachten van de blaas, baarmoeder of darmen
  • Zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik, bekkenbodem en/of lage rug
  • Voor en na operaties in de onderbuik (gynaecologische, urologische, colorectale operaties)
  • Pijn aan de vulva
  • Vaginale schimmelinfectie
  • Pijnklachten tijdens het vrijen
  • Buikpijn klachten
Maak nu een afspraak

Pijn aan de vulva, huisproblemen of schimmelinfecties

Andere veelvoorkomende problemen waarbij bekkenfysiotherapie zinvol kan zijn, zijn pijn aan de vulva, huidproblemen van de vulva of schimmelinfecties. Deze klachten kunnen pijn of buikklachten veroorzaken bij het vrijen. Wanneer deze problemen voortduren, kunnen ze het functioneren van de bekkenbodem negatief beïnvloeden. Wanneer dit het geval is kan een bekkenfysiotherapeut uitkomst bieden. De bekkenfysiotherapeut werkt in deze gevallen vaak samen met de vulvapoli. Op die manier proberen we jou zo snel mogelijk van je klachten af te helpen.

 

 

Rughouding
Verzakking

In Nederland krijgt 25% van de vrouwen te maken met verzakkingsklachten. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen dient hierbij geopereerd te worden. Bekkenfysiotherapie zorgt ervoor dat je beter in staat bent om de buikdruk op te vangen. Daarnaast worden ook de bekkenbodemspieren getraind.

Bij een verzakking kan het gaan om:

  • Een voorwandverzakking: de voorkant van de vagina in combinatie met de blaas;
  • Een achterwandverzakking: de achterkant van de vagina met het rectum (het uiteinde van de dikke darm);
  • Baarmoederverzakking: bij een baarmoederverzakking verzakken er vaak verschillende organen tegelijk. In sommige gevallen is de verzakking vanaf de buitenkant zichtbaar. De verzakking geeft een zwaar gevoel in de vagina of het gevoel dat er een bal tussen de benen zit. Deze vorm van verzakking komt vaak voor na zwangerschap, bevalling, de overgang, veel hoesten, overgewicht, zwaar lichamelijk werk of veelvuldig persen. Daarnaast kan erfelijke aanleg een rol spelen.
Veel gestelde vragen

Heb je vragen? We staan voor je klaar!

Wordt bekkentherapie vergoed?

Het wordt vergoed als je een aanvullende verzekering hebt. Heb je geen aanvullende verzekering dan moet je de behandelingen zelf betalen
Alleen als het om urineverlies gaat is er een verwijzing nodig, de vergoedingen gaan dan uit de basisverzekering (let op het gaat dan wel van je eigen risico af)

Hoe kan ik een afspraak maken?

Voor de meeste klachten rondom het bekken hoef je geen verwijzing te hebben, overigens mag dat natuurlijk wel, net zoals bij algemene fysiotherapie.

Voor welke klachten kom ik bij de bekkenfysiotherapeut?

Alle klachten die te maken hebben rondom de bekkenbodem en bekken; zoals klachten rondom de zwangerschap en bevalling, gynaecologische problematiek zoals verzakkingen, urineverlies, buikpijnen, pijn bij vrijen. Urologische problematiek zoals bv pijnklachten in het bekkenbodemgebied, prostaat problematiek, plasklachten. Maar ook klachten rondom de stoelgang zoals verlies van windjes of ontlasting, obstipatie, aambeien.