Wat we bieden

Psychosomatische fysiotherapie bij SMC Tilburg

Home » Wat we bieden » Fysiotherapie » Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie voor iedereen uit Tilburg en omstreken

Lichamelijke klachten hebben niet altijd alleen maar een fysieke oorzaak. Regelmatig spelen ook mentale factoren zoals spanning of stress hierbij een grote rol. Een psychosomatisch fysiotherapeut helpt je wanneer je klachten (ook) door andere factoren veroorzaakt of in stand gehouden worden. Bij het analyseren en behandelen van de klachten legt de psychosomatisch fysiotherapeut het verband tussen de lichamelijke klachten, het mentale welzijn en de omgeving.

Onze collega Stijn Claes is op dit moment in opleiding tot psychosomatisch fysiotherapeut. Wij hebben op dit moment geen afgestudeerde fysiotherapeut psychosomatisch fysiotherapie in dienst. 

Psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten kunnen ontstaan of in stand worden gehouden door het negeren van lichamelijke signalen. Dit gebeurt wanneer je, door bijvoorbeeld drukte of stress, signalen van je lichaam niet opmerkt. Dit wordt ook wel eens omschreven als het ‘in je hoofd zitten’. Persoonlijke kenmerken spelen hierbij vaak ook een rol. Veel mensen met psychosomatische klachten herkennen zich in perfectionisme of prestatiegerichtheid.

Vaak gaan de fysieke klachten ook samen met het hebben van angsten of stemmingswisselingen. Met psychosomatische fysiotherapie worden de lichamelijke, psychische en omgevingsfactoren in kaart gebracht. Er wordt gekeken waar de verstoring van de balans tussen deze factoren zich bevindt om vervolgens de balans weer te herstellen.

 

 

Voor wie is psychosomatische fysiotherapie geschikt?

De psychosomatisch fysiotherapeut ziet mensen van de leeftijdscategorie 10 jaar tot de oudere generatie. De klachten die een psychosomatisch fysiotherapeut behandelt zijn heel divers. Dit kan variëren van klachten aan de nek, rug, schouder, arm en pols (RSI). Maar ook ziet de psychosomatisch fysiotherapeut regelmatig patiënten met klachten na een ongeval zoals hoofdpijn en duizeligheid.

Gewrichtsklachten (zoals reuma), fibromyalgie, vermoeidheidsklachten, hyperventilatieklachten en maag- en darm problematiek; ook bij deze klachten kan een psychosomatisch fysiotherapeut ondersteunen. Soms komt het voor dat de klachten leiden tot of voortkomen uit stress, overspanning (burn-out), angst, PTSS en een sombere stemming. De psychosomatisch fysiotherapeut van SMC Tilburg werkt dan ook vaak samen met andere disciplines zoals ergotherapie of psychologie.

Onbegrepen klachten

Soms is er ook sprake van “onbegrepen” klachten. Regelmatig ervaren mensen lichamelijke klachten, waarbij er geen duidelijk aanwijsbare (medische) oorzaak is. Ondanks verschillende onderzoeken blijven de klachten aanwezig en mensen gaan van arts naar therapeut zonder een bevredigend resultaat. De lichamelijke symptomen zijn duidelijk aanwezig en daarom is het voor veel mensen verwarrend dat uit onderzoek weinig blijkt. Psychische of sociale factoren spelen een rol in het ontstaan en blijven bestaan van de fysieke klachten. Ook hierbij kan een psychosomatisch fysiotherapeut helpen.

‘Er wordt naar aanleiding van uw hulpvraag een passend behandelplan opgesteld. De psychosomatisch fysiotherapeut helpt de cliënt weer in evenwicht en weer in contact met het lichaam te komen.’

Psychosomatische fysiotherapeut
Adviesgesprek
Het doel

• Inzicht krijgen in de oorzaak van de fysieke klacht en in de factoren die mogelijk de fysieke klachten in stand houden
• Psycho- en pijneducatie met betrekking tot ziekte/pijnbeleving en dagelijks functioneren
• Behandelen van stressmanagement i.c.m. de fysieke klacht
• Aanleren van mentale en fysieke ontspanning en bewust worden van de adem hierbij
• Het verfijnen van het gezonde lichaamsgevoel en lichaamsbewustwording
• Het aanvoelen en leren respecteren van grenzen, zowel lichamelijk als psychisch
• Het aanpassen van de belastbaarheid, door gerichte langzaam toenemende fysieke belasting/sportelementen
• Het stimuleren van gedragsverandering, om op een andere manier om te gaan met fysieke klachten
• Bevorderen van het vertrouwen in het lichamelijk functioneren, waardoor zelfvertrouwen en zelfbeeld positief beïnvloed wordt.

Veel gestelde vragen

Heb je vragen? We staan voor je klaar!

Hoe kan ik een afspraak maken?

Om een afspraak te maken bij de psychosomatische fysiotherapeut heb je geen verwijzing van jouw huisarts nodig. Je kunt dus direct een afspraak maken.

Wordt deze therapie vergoed?

Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie? Dan worden de kosten vergoed door jouw zorgverzekeraar. Heb je geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie? Dan hanteren wij de volgende tarieven.

Wij raden je aan om goed bij uw zorgverzekeraar te informeren wat er precies vergoed wordt. Uiteraard staan wij je ook graag te woord om u hierbij op weg te helpen.