Wat we bieden

Ergotherapie bij SMC Tilburg

Home » Wat we bieden » Fysiotherapie » Ergotherapie

Ergotherapie voor iedereen uit Tilburg en omstreken

Je wilt je energie verdelen, goed slapen en probleemloos werken of studeren. Maar dat kost moeite, bijvoorbeeld door een blessure, ongeluk of aandoening. De ergotherapeut bij SMC Tilburg helpt je om de balans (terug) te vinden en dagelijkse activiteiten weer zo prettig mogelijk uit te voeren! Ergotherapeuten bij SMC Tilburg kunnen je onder andere helpen bij chronische pijn klachten, vermoeidheid, overprikkelingsklachten en energiemanagement.

Ergotherapie

Onze werkwijze

01

Hoe gaat de ergotherapeut te werk?

Tijdens de eerste afspraak kijkt een van onze ergotherapeuten samen met jou naar de activiteiten die voor jou belangrijk zijn en welke hinder je hierbij ondervindt. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens het uitvoeren van een hobby, werk of studie.

 

03

Observatie van jouw activiteiten

Vervolgens observeren wij de activiteiten waarbij je hinder ondervindt om na te kunnen gaan wat mogelijkheden en beperkingen zijn. Om hier een compleet beeld van te krijgen overlegt de ergotherapeut in de meeste gevallen ook met de betrokken arts, fysiotherapeut, mantelzorgers of leerkrachten.

De ergotherapeut geeft een passend advies, bijvoorbeeld over mogelijke oplossingen en trainingen.

02

Observatie van jouw omgeving

Bovengenoemde observatie zal niet alleen plaatsvinden in de behandelruimte. Wij observeren ook op de plek waar de problemen zich daadwerkelijk voordoen. Dit kan bijvoorbeeld bij je thuis, op uw werk of tijdens de uitvoer van jouw hobby zijn.

04

Plan van aanpak

Wanneer de observatie compleet is, maakt de ergotherapeut een concrete beschrijving van de situatie en vraag van de cliënt. Samen stellen wij doelen op voor de toekomst en stellen we vast hoe deze doelen bereikt kunnen worden. De ergotherapeut geeft je een passend advies, bijvoorbeeld over mogelijke oplossingen en trainingen.

Houding
Voor wie

Ergotherapie biedt uitkomst wanneer pijn, vermoeidheid of andere klachten worden ervaren bij dagelijkse activiteiten. Ergotherapie is niet leeftijds-, of beroepsgebonden en daardoor voor zowel jong als oud geschikt. Door middel van persoonlijke begeleiding en praktische oplossingen helpen we je vooruit.

Viool spelen
Musici

Ergotherapie bij musici (in opleiding) kan ingezet worden wanneer je zowel mentaal als fysiek ontspannen wilt leren muziek maken. Een ergotherapeut geeft adviezen over effectief studeren én effectief ontspannen. Ook worden er adviezen gegeven over de houding die wordt aangenomen tijdens het spelen, om overbelasting en blessures te voorkomen of verhelpen. Dit alles om op een prettige en effectieve manier te studeren en musiceren.

‘Door kleine aanpassingen in mijn dagelijkse bezigheden, heb ik grote vooruitgang geboekt’

Marie Jose
We staan voor je klaar

Veelgestelde vragen over ergotherapie bij SMC Tilburg

Hoe kan ik een afspraak maken?

In de meeste gevallen kun je zonder verwijzing terecht voor een afspraak bij de ergotherapeut van SMC Tilburg. Bij de meeste zorgverzekeraars is ergotherapie namelijk direct toegankelijk. Gezien de wisselende regelgeving, raden wij je aan eerst bij jouw zorgverzekeraar na te vragen of je direct een afspraak kunt maken voor ergotherapie.

Wat kost ergotherapie bij SMC Tilburg?

In veel gevallen wordt ergotherapie vergoed uit de basis verzekering. Wij raden je aan om goed bij jouw zorgverzekeraar te informeren wat er precies vergoed wordt. Uiteraard staan wij je ook graag te woord om je hierbij op weg te helpen.