Wat we bieden

Ademgasanalyse bij SMC Tilburg

Home » Wat we bieden » Fysiotherapie » Keuringen » Ademgasanalyse

Ademgasanalyse: bepaal je trainingszones

Een Ademgasanalyse is onderdeel van een Uitgebreid Sportmedisch Onderzoek (USMO). Door middel van een ademgasanalyse worden maximale zuurstofopnamevermogen, het omslagpunt en trainingszones bepaald. Door dit onderzoek wordt de oorzaak achterhaald van klachten, zoals prestatieverlies en kortademigheid.

Voor wie is een ademgasanalyse geschikt?

Een USMO met ademgasanalyse is voor jou geschikt wanneer je…

  • Nog nooit gesport hebt
  • Jouw conditie wilt meten
  • Fanatiek sport en jouw duurvermogen wilt weten
  • Een trainingsschema wilt opstellen of optimaliseren
  • Op een veilige manier wilt gaan starten met sporten
  • Last hebt van benauwdheid, kortademigheid of duizeligheid bij inspanning
  • De belastbaarheid van je hart wilt weten

 

Conditie test
Hoe werkt het

Je neemt plaats op de fietsergometer. Na een warming-up wordt de activiteit elke minuut zwaarder. Je moet de activiteit zo lang mogelijk proberen vol te houden.

Tijdens een inspanningstest wordt je hartactiviteit samen met jouw bloeddruk geregistreerd. Hierdoor kunnen we beoordelen hoe jouw hart bij maximale inspanning functioneert.

Tijdens de test draag je een masker dat de ademhaling analyseert, zoals zuurstofopnamen en de uitademing van koolstofdioxide (een afvalstof). Met deze waarden kunnen we de stofwisseling in de gaten houden en zien of de longen toereikend zijn om te kunnen presteren.

De resultaten worden door de sportarts uitgebreid met je besproken en uw vragen worden beantwoord. Indien nodig kun je naar aanleiding van de inspanningstest naar een medisch specialist worden doorverwezen voor aanvullend onderzoek.

Ademgasanalyse

Belangrijk om te weten

01

Je hebt sportkleding, normale sportschoenen of fietsschoenen en een handdoek nodig (De fiets heeft een mountainbike SPD systeem, SPD-SL past niet).

04

Er zijn kleedkamers met douches aanwezig en je kunt van de kluisjes gebruikmaken.

02

Nuttig voor de test een lichte maaltijd. Je mag de test niet nuchter uitvoeren en je mag voorafgaand aan de test geen koffie drinken.

05

Zorg ervoor dat je geen nagellak draagt. Dit in verband met het dragen van een saturatiemeter tijdens de test.

03

Je wordt geadviseerd twee dagen voor of na het onderzoek niet deel te nemen aan een zware training of wedstrijd.

06

Voor mannen; borsthaar vooraf afscheren, volle baarden graag trimmen. (stoppels mag)

Veel gestelde vragen

Heb je vragen? We staan voor je klaar!

Ik ben geen (top)sporter, kan ik dan wel bij jullie terecht?

Dat kan zeker! Fysiotherapeuten bij SMC Tilburg hebben up-to-date kennis en zullen er alles aan doen om sporters snel te laten revalideren. Maar iedereen wil toch zo snel mogelijk goed van de klachten af? Ook als je geen sporter bent, ben je bij SMC Tilburg van harte welkom. Fysiotherapie is geschikt voor iedereen die klachten of pijn ervaart tijdens het bewegen. Het maakt niet uit of je wel of niet sport. Bij SMC Tilburg helpen wij je graag van jouw klachten af.

Wat zijn de kosten?

Een Uitgebreid Sportmedisch Onderzoek valt onder de noemer ‘sportgeneeskunde’ en wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Consulten en aanvullend onderzoek bij de sportarts waarvoor je verwezen bent door de huisarts worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Wil je weten of jouw zorgverzekeraar de sportgeneeskunde vergoedt? Klik hier voor een totaaloverzicht van alle vergoedingen door zorgverzekeraars. Heb je geen aanvullende verzekering voor sportgeneeskunde? Dan hanteren wij de volgende tarieven.

‘Dat de sportarts bij de inspanningstest aanwezig was, gaf me een veilig gevoel!’

Hamza