De Wingate-test is een sprinttest op een fietsergometer waarbij het sprintvermogen wordt gemeten. De test is een veel gebruikte en betrouwbare methode om het sprintvermogen van bijvoorbeeld baanwielrenners en sprinters in te schatten.

Voor wie?

De wingate-test wordt met name afgenomen door wielrenners, ijshockeyers en schaatsers die meer willen weten over hun sprintvermogen. Door herhaaldelijk te testen, kan in kaart worden gebracht of het sprintvermogen verbetert na een specifiek trainingsprogramma.

Afspraak maken

De wingate-test duurt ongeveer 45 minuten. U hebt voor een wingate-test geen verwijzing nodig van de huisarts. U kunt dus direct bellen voor een afspraak.

Kosten

Een wingate-test valt onder de noemer ‘sportgeneeskundige testen/onderzoeken’ en wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Consulten en aanvullend onderzoek bij de sportarts waarvoor u verwezen bent door de huisarts worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wilt u weten of uw zorgverzekeraar de sportgeneeskunde vergoedt? Klik hier voor een totaaloverzicht van alle vergoedingen door zorgverzekeraars. Hebt u geen aanvullende verzekering voor sportgeneeskunde? Dan hanteren wij de volgende tarieven.

Hoe werkt het?

De test begint met een warming up van 10 minuten.

Vervolgens wordt het sprintvermogen getest. Dit wil zeggen;

  • Explosieve start-kracht; de sterk explosieve kracht die noodzakelijk is om een versnelling in te zetten.
  • Acceleratie-vermogen; het vermogen om door te versnellen tot een bepaald maximum snelheid.
  • Duur; De tijd dat een bepaalde maximum snelheid volgehouden kan worden, wordt in trainerstaal ook wel het weerstandsvermogen genoemd. Het betreft dan de weerstand tegen vermoeidheid of verzuring.

De test wordt afgesloten met een cooling-down van 10 minuten.

De testresultaten worden besproken met de sportarts.