Lichaamsstabiliteit wordt bepaald door de kleine spieren die zich in het centrum van het lichaam bevinden. Wanneer deze stabiliteit onvoldoende is, kunnen blessures ontstaan. Uiteraard helpt het SMC Tilburg bij de behandeling van deze blessures. Om (herhaling van) blessures in de toekomst te voorkomen kan het in sommige gevallen verstandig zijn om de stabiliteit in kaart te brengen.

Voor wie?

  • Als onderdeel van bepaalde keuringen (bijvoorbeeld voor dansopleidingen) [link naar: expertise dans en muziek]
  • Als onderdeel van een fysiotherapeutisch onderzoek.
  • Om na een bepaalde periode toename in stabiliteit in beeld te kunnen brengen, bijvoorbeeld na het volgen van pilates of personal pilates lessen.

Afspraak maken

Een stabiliteitstest duurt 30 minuten en wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut. U hebt geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt dus direct een afspraak maken.

Kosten

Indien de stabiliteitstest onderdeel is van het fysiotherapeutisch behandelplan, dan worden de kosten vergoed uit uw aanvullende verzekering. Hebt u geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie? Dan hanteren wij de volgende tarieven.

Hoe werkt het?

Tijdens de stabiliteitstest wordt de lichaamsstabiliteit in kaart gebracht op 3 nivo’s:

  • Stabiliteit (totale evenwichtsgevoel)
  • Sensomotoriek (reactie snelheid van de spieren)
  • Symmetrie (verdeling links/recht, vooor/achter)

Om dit te kunnen meten gaat u op blote voeten op een kantelplank staan die gekoppeld is aan een computer met speciale software. Er vinden twee metingen plaats waarbij u gedurende 30 seconden de plaat in balans probeert te houden. De fysiotherapeut observeert uw lichaamshouding en de computer registreert de meting. Na afloop van de testen worden de resultaten besproken met de fysiotherapeut en wordt er een plan van aanpak opgesteld. Voor de stabiliteitstest hebt u makkelijke zittende kleding (onderbenen zichtbaar) nodig.