Bij het longfunctieonderzoek wordt de kracht en inhoud van de longen onderzocht. Dit wordt vastgelegd met behulp van een spirometer. Middels deze test kan bijvoorbeeld (inspannings)astma worden aangetoond.

Voor wie?

  • Voor iedereen die benieuwd is naar de kracht en inhoud van de longen.
  • Naar aanleiding van bepaalde klachten kan de sportarts adviseren om een inspanningstest uit te voeren om zo de juiste diagnose te kunnen stellen.
  • Veelal is een longfunctieonderzoek onderdeel van een sportmedisch onderzoek.

Afspraak maken

Een longfunctieonderzoek duurt ongeveer 20 minuten. U hebt voor een longfunctieonderzoek geen verwijzing nodig van de huisarts. U kunt dus direct bellen om een afspraak te maken.

Kosten

Een longfunctieonderzoek valt onder de noemer ‘sportgeneeskunde’ en wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Consulten en aanvullend onderzoek bij de sportarts waarvoor u verwezen bent door de huisarts worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wilt u weten of uw zorgverzekeraar de sportgeneeskunde vergoedt? Klik hier voor een totaaloverzicht van alle vergoedingen door zorgverzekeraars.
Hebt u geen aanvullende verzekering voor sportgeneeskunde? Dan hanteren wij de volgende tarieven.

Hoe werkt het?

Bij een longfunctieonderzoek ademt u maximaal in en uit door een spirometer. Dit doet u meerdere malen. Voor het onderzoek wordt er een neusklem geplaatst zodat u alleen door de mond in en uit kunt ademen.