Een inspanningstest is onderdeel van een Groot Sportmedisch Onderzoek en geeft waardevolle informatie. Fanatieke sporters krijgen door middel van een inspanningstest inzicht in de maximale hartslag. Een inspanningstest geeft een goed beeld van het functioneren van uw hart tijdens inspanning. De informatie uit een inspanningstest zorgt ervoor dat u op een veilige en verantwoorde manier kunt sporten.

Voor wie?

Sporters tot 35 jaar zonder cardiale klachten en voorgeschiedenis die:

  • hun maximale hartslag willen weten.
  • willen gaan starten met trainen en dit op een verantwoorde manier willen doen.
  • naar aanleiding van bepaalde klachten van de sportarts een advies hebben gekregen om een inspanningstest uit te voeren om de juiste diagnose te kunnen stellen.

Afspraak maken

De inspanningstest is onderdeel van een Groot Sportmedisch Onderzoek en kan niet los worden afgenomen. U hebt voor een Groot Sportmedisch Onderzoek geen verwijzing nodig van de huisarts. U kunt ons dus direct bellen om een afspraak te plannen voor een Groot Sportmedisch Onderzoek met inspanningstest.

Kosten

Een Groot Sportmedisch Onderzoek valt onder de noemer ‘sportgeneeskunde’ en wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Wilt u weten of uw zorgverzekeraar de sportgeneeskunde vergoed? Klik hier voor een totaaloverzicht van alle vergoedingen door zorgverzekeraars.
Hebt u geen aanvullende verzekering voor sportgeneeskunde? Dan hanteren wij de volgende tarieven.

Hoe werkt het?

Voorafgaand aan de inspanningstest vindt altijd een rust ECG plaats die wordt beoordeeld door de sportarts.

Ook tijdens de inspanningstest wordt de hartfunctie continu geregistreerd door middel van een ECG.

Gedurende de fietstest neemt wattage elke minuut toe. Door middel van een maximale fietstest kunnen er nauwkeurige berekeningen worden gemaakt.

De resultaten worden door de sportarts met u besproken en uw vragen worden beantwoord. Indien nodig kunt u naar aanleiding van de inspanningstest naar een medisch specialist worden doorverwezen voor aanvullend onderzoek.

Belangrijk om te weten:

  • U hebt sportkleding, normale sportschoenen of fietsschoenen en een handdoek nodig (De fiets heeft een mountainbike SPD systeem, SPD-SL past niet).
  • Er zijn kleedkamers met douches aanwezig en u kunt van de kluisjes gebruik maken.
  • Nuttig voor de test een lichte maaltijd. U mag de test niet nuchter uitvoeren en u mag voorafgaand aan de test geen koffie drinken.
  • Zorg ervoor dat u geen nagellak draagt. Dit in verband met het dragen van een saturatiemeter tijdens de test.
  • U wordt geadviseerd twee dagen voor of na het onderzoek niet deel te nemen aan een zware training of wedstrijd.
  • Voor mannen; borsthaar vooraf afscheren, volle baarden graag trimmen. (stoppels mag)