Ademgasanalyse

Ademgasanalyse2018-09-04T15:19:08+00:00

Een Ademgasanalyse is onderdeel van een Uitgebreid Sportmedisch Onderzoek (USMO). Middels een ademgasanalyse worden maximale zuurstofopnamevermogen, het omslagpunt en trainingszones bepaald. Door dit onderzoek kan tevens de oorzaak achterhaald worden van klachten als prestatieverlies en kortademigheid.

Voor wie?

Een USMO met ademgasanalyse is voor u geschikt wanneer u…

 • nog nooit gesport heeft.
 • uw conditie wilt weten.
 • fanatiek sport en uw duurvermogen wilt weten.
 • een trainingsschema wilt opstellen of optimaliseren.
 • op een veilige manier wilt gaan starten met sporten.
 • last hebt van benauwdheid, kortademigheid of duizeligheid bij inspanning.
 • de belastbaarheid van uw hart wilt weten.

Hoe werkt het:

Er worden 10 plakelektrodes op het bovenlichaam geplaatst die verbonden zijn met een ECG apparaat. Mannen; graag borsthaar vooraf wegscheren. Voorafgaand aan de inspanningstest vindt altijd een rust ECG (hartfilmpje) plaats die wordt beoordeeld door de sportarts.
U neemt plaats op de fietsergometer. Na een warming-up wordt de activiteit elke minuut zwaarder. U moet de activiteit zo lang mogelijk proberen vol te houden.
Tijdens een inspanningstest wordt uw hartactiviteit samen met uw bloeddruk geregistreerd. Hierdoor kunnen we beoordelen hoe uw hart bij maximale inspanning functioneert.
Tijdens de test draagt u een masker dat de ademhaling analyseert, zoals zuurstofopnamen en de uitademing van koolstofdioxide (een afvalstof). Met deze waarden kunnen we de stofwisseling in de gaten houden en zien of de longen toereikend zijn om te kunnen presteren.
De resultaten worden door de sportarts uitgebreid met u besproken en uw vragen worden beantwoord. Indien nodig kunt u naar aanleiding van de inspanningstest naar een medisch specialist worden doorverwezen voor aanvullend onderzoek.

Wat kunt u met de informatie?

Met de informatie uit de inspanningstest en de analyse van de ademhaling bepalen we de conditie en het uithoudingsvermogen. We weten nu wanneer verzuring optreedt en waar de zwakke schakel zit: hart, longen of spieren. Hierdoor kunnen we trainingszones aangeven waardoor de sportprestaties verbeteren. Bij inspanningsgebonden klachten kan op basis van de uitkomst van het onderzoek een diagnose gesteld worden en een behandeltraject worden ingezet.

Belangrijk om te weten:

 • U hebt sportkleding, normale sportschoenen of fietsschoenen en een handdoek nodig (De fiets heeft een mountainbike SPD systeem, SPD-SL past niet).
 • Er zijn kleedkamers met douches aanwezig en u kunt van de kluisjes gebruik maken.
 • Nuttig voor de test een lichte maaltijd. U mag de test niet nuchter uitvoeren en u mag voorafgaand aan de test geen koffie drinken.
 • Zorg ervoor dat u geen nagellak draagt. Dit in verband met het dragen van een saturatiemeter tijdens de test.
 • U wordt geadviseerd twee dagen voor of na het onderzoek niet deel te nemen aan een zware training of wedstrijd.
 • Voor mannen; borsthaar vooraf afscheren, volle baarden graag trimmen. (stoppels mag)

Kosten

Een Uitgebreid Sportmedisch Onderzoek valt onder de noemer ‘sportgeneeskunde’ en wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Consulten en aanvullend onderzoek bij de sportarts waarvoor u verwezen bent door de huisarts worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wilt u weten of uw zorgverzekeraar de sportgeneeskunde vergoed? Klik hier voor een totaaloverzicht van alle vergoedingen door zorgverzekeraars.
Hebt u geen aanvullende verzekering voor sportgeneeskunde? Dan hanteren wij de volgende tarieven.

Medisch specialist in beweegzorg
Menu