Het is ontzettend vervelend wanneer u problemen ervaart tijdens het vrijen. Daarnaast rust er nog altijd een taboe op het uitspreken van deze problemen. Toch kan het uitspreken van uw klachten bij een bekkenfysiotherapeut ervoor zorgen dat uw klachten verholpen worden. Seksuele problemen die goed te behandelen zijn middels bekkenfysiotherapie zijn:

  • Pijnklachten tijdens het vrijen bij zowel mannen als vrouwen;
  • Verminderde kracht in het bekkenbodemgebied;
  • Vaginisme: het hebben van gemeenschap of het inbrengen van bijvoorbeeld vinger of tampon is niet mogelijk;
  • Erectie- en/of ejaculatieklachten;
  • Urineverlies tijdens de gemeenschap.

Hieronder zullen wij een aantal klachten kort toelichten.

Bekkenfysiotherapie als oplossing voor pijn bij het vrijen en vaginisme

Pijn bij het vrijen, ook wel dyspareunie genoemd, is pijn tijdens de geslachtsgemeenschap. De pijn kan oppervlakkig zijn of diep in de bekkenbodem worden gevoeld. Door bekkenfysiotherapie toe te passen leert u om uw bekkenbodem beter te ontspannen (relaxatie). Dit zorgt voor een grotere kans op pijnvrije gemeenschap.

Vaginisme

Van vaginisme is sprake wanneer de spieren rondom de vagina zich ongewild samenknijpen bij pogingen tot geslachtsgemeenschap. In sommige gevallen kan ook het inbrengen van een tampon, vinger of speculum niet mogelijk zijn of met veel pijn gepaard gaan. Veel vrouwen denken in zo’n geval dat hun vagina te ‘nauw’ is. Echter is hiervan vrijwel nooit sprake. Het ‘nauwe gevoel’ wordt veroorzaakt door de verhoogde spanning van de bekkenbodemspieren. Door te leren hoe je deze beter kunt ontspannen kunnen de ervaren klachten afnemen.

Bekkenfysiotherapie voor seksuele problemen bij mannen

Ook mannen kunnen pijn ervaren wanneer de bekkenbodem te gespannen is of regelmatig verkrampt. De pijn is in dat geval te voelen in de penis, het scrotum of in de spieren van de bekkenbodem. Door te leren hoe u, uw bekkenbodem kunt ontspannen en/of coördineren zullen uw klachten waarschijnlijk afnemen. Middels bekkenfysiotherapie proberen wij dit te realiseren.

Bekkenfysiotherapie bij erectieproblemen

Aan erectieproblemen kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Het niet goed functioneren van de bekkenbodem is er daar een van. De problemen ontstaan wanneer de bekkenbodem overactief (te gespannen is) of wanneer de bekkenbodem onderactief is. Er is in dat geval sprake van te weinig kracht. Bekkenfysiotherapie is er dan op gericht om de bekkenbodemspieren te trainen. Soms wordt dit gedaan middels elektrostimulatie. Wanneer er sprake is van een overactieve bekkenbodem, ligt het accent op ontspanning van de bekkenbodem. Het leren ontspannen van de bekkenbodem wordt ook ingezet bij vervroegde ejaculatie (zaadlozing).

Contact

Herkent u zich in bovenstaande problemen? Neem dan gerust contact met ons op en wij kijken samen met u naar de mogelijkheden voor het verhelpen van uw klachten. Contact opnemen kan via 013-5456820 of info@smc-tilburg.nl.