Bekkenfysiotherapie is een ideale behandelmethode wanneer er sprake is van gynaecologische problemen. Er zijn verschillende gynaecologische problemen die kunnen optreden rondom het bekken. Een veel voorkomend probleem is een verzakking (ook wel prolaps genoemd). Wanneer er een verzakking plaatsvindt, zakken organen in het bekken omlaag. Een verzakking kan ontstaan wanneer de banden en spieren in en rond het bekken niet sterk genoeg zijn. Bekkenfysiotherapie is in dit geval een prima behandelmethode. Herkent u zich in de genoemde klachten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op en wij voorzien u graag van advies. 

NEEM CONTACT MET ONS OP

VEEL VOORKOMENDE KLACHTEN

  • Verzakkingsklachten van de blaas, baarmoeder of darmen;
  • Zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik, bekkenbodem en/of lage rug;
  • Voor en na operaties in de onderbuik (gynaecologische, urologische, colorectale operaties);
  • Pijn aan de vulva;
  • Vaginale schimmelinfectie;
  • Pijnklachten tijdens het vrijen;
  • Buikpijnklachten.

BEKKENFYSIO BIJ PIJN AAN DE VULVA, HUIDPORBLEMEN OF SCHIMMELINFECTIES

Andere veelvoorkomende problemen waarbij bekkenfysiotherapie zinvol kan zijn, zijn pijn aan de vulva, huidproblemen van de vulva of schimmelinfecties. Deze klachten kunnen pijn of buikklachten veroorzaken bij het vrijen. Wanneer deze problemen voortduren, kunnen ze het functioneren van de bekkenbodem negatief beïnvloeden. Wanneer dit het geval is kan een bekkenfysiotherapeut uitkomst bieden. De bekkenfysiotherapeut werkt in deze gevallen vaak samen met de vulvapoli. Op die manier proberen we u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen.

BEKKEN FYSIOTHERAPIE BIJ EEN VERZAKKING

In Nederland krijgt 25% van de vrouwen te maken met verzakkingsklachten. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen dient hierbij geopereerd te worden. Bekkenfysiotherapie zorgt ervoor dat u beter in staat bent om de buikdruk op te vangen. Daarnaast worden ook de bekkenbodemspieren getraind.

Bij een verzakking kan het gaan om:

  • Een voorwandverzakking: de voorkant van de vagina in combinatie met de blaas;
  • Een achterwandverzakking: de achterkant van de vagina met het rectum (het uiteinde van de dikke darm);
  • Baarmoederverzakking: bij een baarmoederverzakking verzakken er vaak verschillende organen tegelijk. In sommige gevallen is de verzakking vanaf de buitenkant zichtbaar. De verzakking geeft een zwaar gevoel in de vagina of het gevoel dat er een bal tussen de benen zit. Deze vorm van verzakking komt vaak voor na zwangerschap, bevalling, de overgang, veel hoesten, overgewicht, zwaar lichamelijk werk of veelvuldig persen. Daarnaast kan erfelijke aanleg een rol spelen.