Bondscoach Stephan en ik

Terwijl in Nederland de eerste sneeuwvlokjes vielen vertrok ik op woensdag 30 januari met het Nationaal damesteam Floorball richting Slowakije. Floorball is een vorm van zaalhockey. In Nederland niet zo bekend, maar een heel populaire sport in Centraal en Noord Europa!

Sinds 3 jaar begeleid ik als fysiotherapeut het Nationaal damesteam. Ook oud-collega Stephan Widjaja (sportarts, zie foto) reisde mee als bondscoach.

Eerste wedstrijd; thuisland Slowakije

Fysio in actie

Na twee keer getraind te hebben op de juiste ondergrond, begon vrijdagavond de eerste wedstrijd tegen thuisland Slowakije. De tribunes waren dan ook goed gevuld!

We startte ijzersterk. Slowakije domineerde meteen, maar door sterke verdedigende inzet van Nederland bleef het lang 1-2. Helaas moest ook ik in actie komen; een van onze topspeelsters verdraaide haar knie. Ze bleek voor het toernooi uitgeschakeld. Hierdoor verloor het team haar focus en helaas volgde tegendoelpunten en verloren we de partij.

Aan de bak tegen Letland

Op zaterdag moesten we na een kort herstelmoment (minder dan 24 uur) weer explosief aan de bak. We konden het tempo niet bijbenen en Letland bleek een maat te groot. Als fysio moest ik de laatste 10 minuten van de wedstrijd flink aan de bak: een tegenspeelster was verkeerd geland op de voet van onze goalie, dit moest bekeken en behandeld worden (ook zij bleek uitgeschakeld). Drie andere speelsters vielen ook verkeerd en bezeerden hun hoofd, pols of schouder, gelukkig konden ze wel weer snel doorspelen.

Teamfoto Nederlands damesteam Floorball

Laatste wedstrijd tegen Hongarije

Op zondag speelden we onze laatste wedstrijd tegen Hongarije. Om door te mogen naar het WK moesten we met minimaal 15 doelpunten verschil winnen. Vooraf wisten we al dat onze kansen om te winnen tegen Hongarije het grootst waren. Wij domineerden dan ook voor het eerst tijdens het toernooi in deze wedstrijd. Helaas hield de Hongaarse goalie al onze schoten tegen… en verloren we ook deze wedstrijd. Gelukkig bleef het rustig voor wat betreft blessures en kon ik met gerust hart aan de kant van het veld blijven dit keer.

Al is het dit jaar zonder vervolg richting het WK; Als team kijken we terug op een mooie en inspirerende week! Het proces telt immers… En ook deze ervaring zal bijdragen aan ons resultaat om over twee jaar ons hopelijk wel te kunnen kwalificeren voor het WK! We gaan ons weer goed voorbereiden en hard aan de slag!

Daphne Wittkamper, Psychosomatisch Fysiotherapeut én Staflid/Fysiotherapeut Nationaal Damesteam Floorball