Lees meer over de klassieke methode

Wat is pilates?

Wie heeft pilates bedacht?

De Pilates methode (contrology), in 1920 ontwikkeld door Joseph Pilates, is een specifieke, holistische trainingsmethodiek en populair over de hele wereld. Op deze pagina lees je meer over de methode, en over Joseph zelf.

Image
De Pilates methode

Wat houdt de klassieke pilatestraining in?

Met aandacht voor lichaam en geest, wordt er binnen deze methode gewerkt aan het verbeteren en beheersen van je lichaam ongeacht de (huidige) conditie. Blessuregevoelige spieren worden op een verantwoorde manier versterkt, met altijd de aandacht op symmetrie en natuurlijke houding.

Een klassieke Pilates training is een buitengewoon goede work-out die de basis vormt voor een sterk lichaam en een gezond leven.
De basis ligt in oefeningen op de mat en zijn vervolgens uitgewerkt op de apparaten.

De methode is gebaseerd op 6 basisprincipes, zijnde:

  • Concentratie, centeren, controle, adem, precisie en flow.
  • Elke oefening is gekoppeld aan een ademhaling en wordt geïntegreerd in de methode.
  • Er wordt gericht gewerkt aan de diepere ondersteunende houdingsspieren.
  • Het bereidt je lichaam voor om in alle opzichten beter te bewegen.
Image
Joseph pilates

De afgelopen decennia is Pilates uitgegroeid tot een internationaal fenomeen en wordt beoefend door miljoenen mensen wereldwijd. Velen zijn helaas niet op de hoogte van het gedachtengoed, de oorsprong en geschiedenis die Joseph H. Pilates in de vorige eeuw heeft gelanceerd.

De methode is ontwikkeld door de in 1883 in Duitsland geboren Joseph Pilates. Op jonge leeftijd was hij vaak ziek.
Hij wijdde vervolgens zijn leven aan de verbetering van ieders mentale en fysieke gezondheid en vitaliteit. Hij verdiepte zich grondig in het menselijk bewegingsapparaat en ontwikkelde van daaruit zijn trainingsmethode.

In 1912 verhuisde hij naar Engeland, waar hij zijn geld verdiende als bokser, circusartiest en trainer in vechtsport. Een opvallende ontwikkeling, voor een aanvankelijk ziekelijke jongeman. Zijn sterke mindset speelde een grote rol in zowel zijn gezondheid als zijn succes. Hij wilde anderen inspireren en helpen dit ook te bereiken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij als Duitser in Engeland als ‘vijandige buitenlander’ in een kamp opgesloten. Daar ontwikkelde hij zijn oefeningen verder en trainde met andere gevangenen. Zijn inspiratie om systemen en apparaten te ontwikkelen kwam voort uit zijn wens om bedlegerigen te rehabiliteren.

In 1925 emigreerde hij naar New York, waar hij samen met zijn vrouw Clara zijn eerste studio opende. Joseph Pilates overleed in 1967. Zijn vrouw Clara heeft zijn methode voort gezet in hun studio in New York. De Pilates methode werd voortgezet en verder ontwikkeld door een groep mensen (the Elder) die allen destijds opgeleid zijn door Joseph Pilates.

Hij wordt nog altijd gezien als ‘de genie van het lichaam’, een visionair van zijn tijd.
Joseph Pilates heeft aangetoond dat de Pilates methode in zijn volledige benadering een perfect systeem is en dat deze authentieke trainingsmethode al bijna 100 jaar positieve resultaten laat zien.

“It is one thing to understand the exercises but the other thing to understand where we come from”

Joseph Pilates

“It develops the body uniformly, corrects wrong postures, restores physical vitality, invigorates the mind, and elevates the spirit.”

Joseph Pilates