Word je eigen hardlooptrainer: De complete cursus!

Harder, Better, Faster, Stronger!

Word je eigen hardlooptrainer!

In 20 lessen leer je alles wat je moet weten om je eigen hardlooptrainer te worden! Je ontwikkelt alle skills om je grenzen te verleggen en het beste uit jezelf en je trainingen te halen. 

Als hardloper kom je op een punt dat je stilstaat in je hardloop ontwikkelingen. Wil jij betere tijden neerzetten en langere afstanden lopen zonder last te krijgen van blessures? Dan gaan wij jou helpen! Wij leren jou je eigen hardlooptrainer te worden en deze doelen te bereiken!

Image
HARDER, BETTER, FASTER, STRONGER!

Leer alles wat je nodig hebt om je eigen hardlooptrainer te worden. Na het volgen van de cursus, weet jij hoe je moet trainen om je trainingsdoelen te bereiken. Je kent het belang van loopscholing en krachttraining. Je weet welke testen je bij jezelf kunt afnemen en leert hoe je op basis van al deze informatie je eigen hardloopschema’s kunt opstellen. De kracht- en loopoefeningen die je leert in te passen in je trainingsroutine, zorgen ervoor dat je je trainingen kunt opbouwen, zonder blessures te ontwikkelen. Kortom; je wordt je eigen trainer en brengt jezelf naar een nieuw pr!

Klik hier om de cursus gratis te volgen!

Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible

Tony Robbins

Wanneer is de cursus geschikt voor jou?

 • Zowel voor ervaren als beginnende hardlopers
 • Je wilt snappen waarom je blessures (kunt) krijgen
 • Je wilt begrijpen waarom krachttraining en loopscholing belangrijk zijn
 • Je wilt meer kennis over looptechniek, voordat je met loopscholing start
 • Je hebt een hardloopblessure en bent op zoek naar informatie
 • Je wilt je trainingsresultaten verbeteren
 • Je wilt langere afstanden lopen of een betere tijd neerzetten
 • Je wilt vaardigheden leren waarbij je jezelf steeds een stapje verder kunt coachen
 • Je probeert steeds je trainingen op te bouwen, maar ontwikkelt pijntjes of blessures
 • Je ziet door de bomen het bos niet meer en bent op zoek naar betrouwbare evidence based informatie om beter te trainen
 • Je begrijpt dat het tijd kost om je eigen trainer te worden en kan niet wachten om hiermee te starten!
Lees hier alles over de opbouw van de cursus

Hoe ziet de cursus eruit?

Deel 1: De basis van het hardlopen

In het eerste deel van de cursus leer je alles over de basis van het hardlopen. In 6 lessen nemen we je mee door alle relevante theoretische kennis. In deel 2 van de cursus ga je écht aan de slag met de informatie.

Welkom bij de cursus!

De cursus start natuurlijk met een bericht van je trainer. Je krijgt een korte uitleg wat je kan verwachten.

Les 1: De 3 voordelen van het hardlopen

Als hardlopen ben jij natuurlijk al bekend met een aantal voordelen. In deze les neemt Dabwiso Leermakers je mee in de belangrijkste fysieke en mentale voordelen van het hardlopen. De les wordt afgesloten met een korte quiz, zodat je je kennis kan toetsen.

Les 2: Hardloopeconomie

Het begrip economie kent iedereen wel. Maar wist je dat er ook zoiets is als een hardloopeconomie? Wat dit inhoudt lees je in les 2. De les wordt afgesloten met een paar korte vragen over jouw trainingssituatie op dit moment, in relatie tot die hardloopeconomie.

Les 3: Hardlooptechniek

Door middel van filmpjes met technische tekeningen en uitleg worden de verschillende technieken bekeken. Welke verkeerde of juist goede technieken kun jij straks bij jezelf herkennen? Daar ga je in de opdracht mee aan de slag.

Les 4: De rol van het bekken

Misschien heb je al wel eens last gehad van pijnklachten of zelfs blessures aan de heupen door het hardlopen. Het bekken heeft dan ook een belangrijke rol bij deze sport! In deze les leer je er meer over. Belangrijke kennis ook ter voorbereiding op de krachttraining die je gaat doen bij een eventueel vervolg van de cursus.

Les 5: De rol van het enkelgewricht

Het is duidelijk dat het enkelgewricht fors belast wordt tijdens het hardlopen. Maar hoe zat het nu met naar binnen vallende enkels tijdens het lopen? Is corrigerend schoeisel van belang? De les wordt afgesloten met een opdracht om je kennis te toetsen.

Les 6: Reflexen

Gelukkig hoef je tijdens het lopen niet bij iedere stap na te denken. Dat hardlopen zo ontspannend is heeft te maken met deze reflexen. Interessant toch? Je leert er hier meer over.

Samenvatting

Natuurlijk nemen aan het einde van alle lessen nog even kort de tijd voor een samenvatting van de stof. We sluiten weer af met een korte quiz.

Bonus! Tips voor een loopanalyse

Je bent nu vast benieuwd naar je eigen looptechniek. Dabwiso geeft je tips waar je op moet letten om zelf je techniek op te nemen en te beoordelen. Deze tips kun je goed gebruiken bij de opdracht van les 3!

Bonus! E-book biomechanica en hardlooptechniek

Wil je alles nog een keertje terug kunnen lezen? Je kunt het e-book met de informatie over hardloopeconomie, biomechanica en hardlooptechniek downloaden zodat je een mooi naslagwerk hebt.

Deel 2: Aan de slag!

Je hebt nu al ontzettend veel kennis verkregen over de basis van het hardlopen. Heel interessant natuurlijk… Maar… wordt het niet eens tijd om wat met die kennis te gaan doen? In deel 2 van de cursus gaan we echt aan de slag met de informatie. Aan het einde van de deze cursus maak jij je eigen hardloopschema inclusief krachttraining en loopscholing. Je weet alle trainingswetmatigheden toe te passen en door middel van supercompensatie jouw einddoel te halen!

Les 7: Verbeter je looptechniek in 3 stappen

Je trainer legt je nog even de basis uit voordat we in les 8 echt aan de slag gaan. Waar kun je op letten voor een goede looptechniek?

Les 8: Praktisch aan de slag met loopscholing

Je gaat nu écht aan de slag! Er staan 5 oefeningen voor je klaar om aan je trainingsroutine toe te gaan voegen. De filmpjes maken extra duidelijk wat er van je verwacht wordt.

Bonus! E-book loopscholing

Een mooi naslagwerk om alle informatie uit de presentatie nog eens terug te kunnen lezen.

Les 9: Energiesystemen

Nu je de loopscholing onder de knie hebt, duiken we weer even in wat theorie. We gaan het hier hebben over de verschillende energiesystemen. Jij weet straks welk energiesysteem je moet trainen voor je uithoudingsvermogen, of juist om een sprint te trekken.

Les 10: Hartslag en training

Hoe zit dat nu met hartslag, trainingszones, HRV en overtraindheid? En hoe kun je kennis hierover gebruiken om je training te optimaliseren? Heel belangrijke kennis die je straks gaat gebruiken om je trainingsschema op te stellen!

Les 11: Trainingswetmatigheden

Wel eens gehoord van supercompensatie? Een van de trainingswetmatigheden waar we op in gaan. Deze kennis helpt jou om optimaal te profiteren van je trianingsritme.

Bonus! E-book trainingswetmatigheden

Lees jij alles graag nog even op je gemak door? Dan is het e-book handig. Ook omdat je hierna een toets gaat maken over hetgeen je geleerd hebt. Spieken mag!

Les 12: Uitleg van je trainer over krachttraining

In deze les bereiden we je voor op de krachttraining. Waar moet je op letten? Let goed op, dan kun je in de volgende les weer praktisch aan de slag!

Les 13: Aan de slag met krachttraining

Let’s go! Er zijn heel veel hardloop specifieke krachtoefeningen die jou gaan helpen je resultaat te verbeteren én blessurevrij te lopen. IN deze les leer je er 13 en  ga je zelf aan de slag de oefeningen onderdeel te maken van je training.

Les 14: Voor- en nadelen van een conditietest

Voordat we zelf onze conditie gaan testen, nemen we je even mee in voor- en nadelen van zo’n test. Wil je je conditie gaan testen? Dan leer je in les 15 hoe je dat zelf kan doen!

Les 15: Test je conditie: Zelf testen

In deze les leer je verschillende opties om zelf je conditie te testen. Welke test past bij welke doelstelling?

Les 16: Test je conditie: Laten testen

Wil je echt betrouwbare informatie hebben over je hartslagzones en omslagpunt om in je training te gebruiken? Dan lees je hier waar je je kunt laten testen.

Les 17: Het omslagpunt en trainingszones

Wanneer je een zelf-test hebt afgenomen om je omslagpunt te bepalen, heb je informatie om met trainingszones te kunnen gaan werken.

Les 18: Maak je eigen trainingsschema

In deze les leert Dabwiso je alles over de basis van het maken van een hartloopschema. Periodisering en gepolariseerd trainen komen aanbod.

Les 19: Bouwstenen van je training

Je gaat zo zelf je trainingsschema opstellen. Daarvoor heb je bouwstenen nodig. In deze les bekijken we drie soorten: duurtraining, hersteltraining en intervaltraining. Wanneer doe je welke training? En hoe maak je een goede intervaltraining? Je zult zien dat de eerdere theorie je hier heel erg gaat helpen. Hartslagzones, supercompensatie, gepolariseerd trainen… Jij snapt nu hoe dit samenhangt met de bouwstenen van je training.

Les 20: Voorbeelden van trainingsweken

Of je nu 2, 3 of 4 trainingsmomenten per week hebt, het is belangrijk dat je de bouwstenen uit les 19 op een logische manier onderdeel maakt van je trainingsschema. In deze les nemen we je mee in een aantal voorbeelden. Handig ook voor de eindopdracht!

De Eindopdracht!

Trainen in je Aerobe zone? Hardloop specifieke krachttraining toevoegen aan je trainingsweek? Gepolariseerd trainen? Loopscholing-oefeningen na de warming up? In zone 1 herstellen, of juist een interval? Een hertest van je conditie? Jij draait er je hand nu niet meer voor om!

Eindelijk is het zo ver! Nu je de hele cursus doorlopen hebt, kun je het werkblad erbij pakken (deze kun je downloaden in de cursus). Je gaat nu helemaal zelf je trainingsschema maken waar krachttraining, loopscholing en alle bouwstenen onderdeel van zijn.

Image
Jouw trainer

Deze cursus is met veel zorg samengesteld en wordt gegeven door Dabwiso Leermakers. Dabwiso is fysiotherapeut bij SMC Tilburg en gespecialiseerd in looptechniek en trainingsopbouw bij het behandelen van hardloopklachten. Hij weet als geen ander hoe je blessures door het hardlopen kunt voorkomen én hoe je blessurevrij je resultaten verbetert. Dabwiso: “Ik krijg tijdens de behandeling van hardlopers met blessures veel vragen over een juiste opbouw van de trainingen. Ik merk dat er behoefte is aan het perspectief van een zorgprofessional bij het opbouwen van de trainingen. Door deze cursus te maken, kunnen hardlopers gebruik maken van mijn expertise over het blessurevrij verleggen van de grenzen, zonder dat ze een afspraak hoeven te maken!”

Hoe werkt dat eigenlijk, zo'n online cursus?

Wanneer je op een van de knoppen klik om de cursus te gaan volgen, kom je op een aanmeldpagina. Je vult hier je gegevens in en rekent af. Je krijgt vervolgens een e-mail om in te kunnen loggen. Klik op de link, maak je inloggegevens aan en je kunt starten!

Hoe lang duurt de cursus?

Deze cursus bestaat uit 20 lessen. De gehele cursus duurt ongeveer 2,5 uur. Daarnaast krijg je opdrachten waarin je het geleerde toe past in je eigen training. Dit neemt natuurlijk ook tijd in beslag.

Kan ik de cursus ook terugkijken of stopzetten?

Dat kan zeker! Je kunt op ieder moment pauzeren en alle lessen ook later even terug kijken. Neem gerust de tijd om het geleerde eigen te maken en te oefenen met de tips voor je de volgende les gaat volgen.

Wanneer begint en eindigt de cursus?

Deze cursus is niet interactief. Dat betekent dat je de cursus kan starten wanneer je wil en net zo lang de tijd ervoor kan nemen als je wil, mits dit binnen de toegangstijd valt.

Hoe lang krijg ik toegang tot deze cursus?

Na aanschaf van de cursus heb je 12 maanden de tijd om de cursus te volgen. De skills die je leert in de cursus kun je je leven lang gebruiken!

Wat heb ik nodig om de cursus te volgen?

Een laptop, telefoon of tabblad en een internetverbinding. That’s it! papier en een pen is handig om eventueel aantekeningen te maken.

Waar kan ik hulp krijgen als ik dat nodig heb?

Gaat er iets niet goed? Neem dan gerust contact met ons op middels het contactformulier of telefonisch. Heb je klachten/blessures en hierover een vraag? Neem dan contact op met SMC Tilburg, en plan een afspraak in bij Dabwiso of een van de andere therapeuten (bekijk de tarieven, dit is geen onderdeel van de cursus).

Hoeveel hardloopervaring heb ik nodig om met de cursus te kunnen starten?

De informatie uit de cursus is zowel voor de beginnende als de gevorderde hardloper erg interessant. De cursus is vooral geschikt voor de getrainde hardloper. Bijvoorbeeld wanneer je getraind hebt tot de 5 kilometer. Belangrijk om te weten is dat de cursus je helpt wanneer je verder wil komen, maar niet goed weet hoe je dat moet doen. Bijvoorbeeld om door te trainen tot een 16 kilometer loop, een marathon, of juist om je looptijd te verbeteren.

Wat kost de cursus?

Wij bieden jou de gehele cursus gratis aan!