Oedeemtherapie en lymfedrainage SMC Tilburg

Heeft u last van een Oedeem en bent u op zoek naar een manier om deze te verhelpen? Oedeemtherapie bij SMC Tilburg biedt u mogelijk uitkomst. Door oedeemtherapie toe te passen bent u snel van uw problemen af. Wij helpen u graag verder!

Wat is een oedeem en hoe ontstaat deze?

Een oedeem is een zwelling en is eigenlijk een abnormale ophoping van vocht in het weefsel tussen de cellen van het lichaam. Een oedeem kan ontstaan door een verstoord evenwicht tussen de aanvoer en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Ook kan er bewegingsbeperking optreden, evenals een gebrek aan spierkracht.

Lymfoedeem

Een lymfoedeem is een oedeem die ontstaat in de lymfe. De oorzaak hiervan is vaak dat de afvoercapaciteit van het lymfesysteem verminderd is of door een te grote aanvoer van vocht. Het lymfesysteem kan de aanvoer van vocht dan niet verwerken.

Oedeemtherapie bij verschillende soorten lymfoedeem

Oedeemtherapie is mogelijk bij verschillende soorten lymfoedeem. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Primair lymfoedeem: hier is sprake van wanneer er een aangeboren afwijking is in het lymfesysteem.
  • Secundair/tertiair lymfoedeem: Hier is sprake van wanneer het lymfesysteem door een andere oorzaak is beschadigd. Denk hierbij aan een ongeval, borstkanker, een operatie, bestraling of medicijnen.
  • Venus oedeem: een venus oedeem ontstaat doordat er een te hoge druk is in de aders. Spataderen, trombose, een te hoge bloeddruk of een operatie aan de bloedvaten liggen hier vaak ten grondslag aan.
  • Lipoedeem: een lipoedeem is een aangeboren ophoping van vet en vocht in het weefsel. Door de aanwezigheid van vet wordt de afvoer van vocht door het lymfestelsel belemmerd.
  • Traumatisch oedeem: een traumatisch oedeem kan ontstaan na een ongeval (bij een breuk of verstuiking van bijvoorbeeld een enkel, is de zwelling rondom de enkel een vorm van oedeem).

Voor alle bovenstaande vormen van oedeem is oedeemtherapie een passende oplossing. Maak een afspraak bij SMC Tilburg en wij helpen u van uw klachten af.

Oedeemtherapie: de eerste afspraak

Bij oedeemtherapie is het gebruikelijk dat we gedurende de eerste afspraak een uitgebreid gesprek voeren over de ervaren klachten. Daarnaast voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Hierbij kijken we hoe je armen, benen en romp bewegen en waar de zwellingen zich bevinden. Het aangedane lichaamsdeel wordt in omvang gemeten zodat we resultaten met elkaar kunnen vergelijken. Vervolgens leggen we uit hoe we het behandelplan gaan samenstellen en hoe de behandelingen er uit zullen zien. Bij oedeemtherapie is het verstandig om intensief te starten. We behandelen in het begin dan ook meerdere keren per week en bouwen dit af naar eens per maand. Gedurende de behandelingen voeren we metingen uit om de voortgang te kunnen bepalen.

Contact

Meer weten over oedeemtherapie of direct een afspraak inplannen? Neem gerust eens contact met ons op. Dit kan via 013-5456820 of info@smc-tilburg.nl. U kunt hier onze tarieven bekijken.