Oedeem behandeling: SMC Tilburg 

De behandeling van Oedeem bestaat in de meeste gevallen uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden. Hieronder zijn de behandelmogelijkheden van Oedeem beschreven:

 • Manuele lymfedrainage

  : dit is een specifieke massagetechniek waarbij het vocht verplaatst wordt naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is. Op die manier kan het vocht daar in de circulatie opgenomen en afgevoerd worden. Van de massage kun je wat lui en slaperig worden. Over het algemeen is dit een gewenst effect, aangezien het zeer ontspannend werkt.

 • Oefeningen en ademhalingstechnieken

  : een belangrijk component van de afvoer is de ‘spierpomp’. Door gerichte oefentherapie laten we de spieren in het lichaam werken. Tijdens het aanspannen van de spieren worden de aders en lymfebanen even dichtgedrukt en worden het bloed en lymfe beter afgevoerd. Door middel van ademhalingsoefeningen kunnen we de lymfeklieren in de buik stimuleren. Die zorgen er vervolgens voor dat het vocht beter wordt afgevoerd.

 • Compressietherapie, zwachtelen of bandage

  : met bandages wordt een continue druk uitgeoefend die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van de lymfe ondersteunt. Deze bandages worden aangelegd als de ‘waterhuishouding’ nog niet stabiel is. Wanneer dit wel het geval is kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

 • Lymfetaping

  : de laatste behandelvorm van Oedeem is lymfetaping. Door een speciale tape op de huid te bevestigen, kunnen we het lymfestelsel activeren. Vooral in de sportwereld (bijvoorbeeld na een verstuiking die gepaard gaat met een zwelling) wordt er veel gebruik van gemaakt: medical taping. Echter ook na operaties, waarbij lymfevaten beschadigd zijn, boeken we goede resultaten.

Contact 

Meer weten over de behandeling van Oedeem? Neem vrijblijvend contact met ons op. Dit kan via 013-5456820 of info@smc-tilburg.nl.