Bekkenfysiotherapie bij SMC Tilburg

Bekkenfysiotherapie bij SMC Tilburg2018-12-21T15:35:24+02:00

Voor bekkenfysiotherapie kunt u terecht bij SMC Tilburg. Na het samengaan met FysioTilburg beschikken wij over de specialistische kennis die nodig is voor het aanbieden van bekkenfysiotherapie. Op deze pagina vertellen wij u meer over het bekken en de bekkenbodem, eventuele klachten, behandelingen en wanneer bekkenfysiotherapie van toepassing kan zijn.

Het bekken & de bekkenbodem: de werking en het ontstaan van klachten

Het bekken en de bekkenbodem staan samen bekend als de basis van het menselijk lichaam. In sommige gevallen ontstaan er klachten en problemen. In dat geval is het belangrijk om de mogelijke oorzaak te achterhalen en te kijken wat er aan gedaan kan worden.

Het bekken is het gedeelte van het lichaam dat de benen met de romp verbindt. Een belangrijk onderdeel van het bekken is de bekkenbodem. De bekkenbodem staat bekend als de onderkant van het bekken. De bekkenbodem bestaat uit spieren, banden en bindweefsel. Dit kan gezien worden als een laag spieren die als een soort van elastische hangmat werken. Zo zorgt de bekkenbodem voor ondersteuning van de blaas, de darmen en de baarmoeder en helpen de spieren van de bekkenbodem om ontlasting op te houden. Daarnaast dragen de spieren zorg voor de stabiliteit van het bekken.

Wanneer de spieren in de bekkenbodem te slap zijn, beschadigd raken of juist te strak gespannen zijn kunnen mogelijk klachten ontstaan. Daarnaast is het zo dat het bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenbodem en de bekkenorganen elkaar allemaal beïnvloeden. Een klacht in de bekkenbodem kan dus zorgen voor klachten in het bekken en andersom.

Bekkenfysiotherapie: klachten en behandeling

Bekkenfysiotherapie is een manier om klachten rondom het bekken en de bekkenbodem te verhelpen. Bekkenbodemklachten komen vaak voor, bijvoorbeeld bij ontlasting, vrijen of bij zwangerschap. Mensen vinden het vaak lastig om problemen met plassen, de ontlasting of vrijen te bespreken. Daarnaast heerst het idee dat er weinig aan te doen is of denkt men dat deze problemen nou eenmaal gepaard gaan met bijvoorbeeld zwangerschap of een bevalling.

Wanneer deze klachten zich voordoen is bekkenfysiotherapie nagenoeg altijd de eerste behandeloptie. Door de bundeling van de juiste expertises zijn wij bij SMC Tilburg in staat op een uiterst vakkundige en integere manier klaar te staan voor iedereen met bekkenbodemproblemen. Naast de 25 jaar ervaring die wij in huis hebben gehaald, implementeren wij ook zo goed mogelijk de laatste inzichten en technieken binnen onze behandelingen.

Meer lezen over de verschillende klachten? Klik op onderstaande afbeelding om meer te weten te komen over de verschillende klachten.

Behandeling middels bio- of myofeedback 

Binnen de bekkenfysiotherapie maken wij onder andere gebruik van bio- of myofeedback. Hiermee kunnen we via een ingebrachte probe, heel precies, de spieractiviteit van de individuele spieren in de bekkenbodem zien. U kunt als patiënt zelf meekijken op een scherm. Op die manier wordt de patiënt zich bewust van het feit waar het probleem zich bevind. Trainen gaat hierdoor eenvoudiger.

In sommige gevallen is het nodig de spieren extra te prikkelen. Wij maken dan gebruik van elektrostimulatie. Via prikkels worden de bekkenbodemspieren gestimuleerd om aan te spannen of juist om te ontspannen. Het grote voordeel van deze techniek is dat we snel een goede diagnose kunnen stellen en dat we heel erg doelgericht kunnen behandelen. Wil je meer lezen over de behandeling? Bekijk dan de folder van Maple..

Contact over bekkenfysiotherapie 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden met betrekking tot bekkenfysiotherapie en eventuele behandelingen? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen u graag verder.

Medisch specialist in beweegzorg
Menu