Door de bundeling van de juiste expertises zijn wij bij SMC Tilburg in staat op een uiterst vakkundige en integere manier klaar te staan voor iedereen met bekkenbodemproblemen. Naast de 25 jaar ervaring die wij in huis hebben gehaald, implementeren wij ook zo goed mogelijk de laatste inzichten en technieken binnen onze behandelingen. Ook voor bekkenfysiotherapie kun je dus terecht bij SMC Tilburg. Wil je meer weten over de mogelijkheden met betrekking tot bekkenfysiotherapie bij SMC Tilburg en eventuele behandelingen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder! 

NEEM CONTACT MET ONS OP

WAT IS BEKKENFYSIOTHERAPIE?

Bekkenbodemklachten komen vaak voor, bijvoorbeeld bij ontlasting, vrijen of tijdens de zwangerschap. Vaak wordt er een drempel ervaren om deze klachten te bespreken. Soms zelfs worden klachten geaccepteerd, bijvoorbeeld rondom een zwangerschap of bevalling, omdat gedacht wordt “dat het er nu eenmaal bijhoort”. Klachten in relatie met de bekkenbodem kunnen erg vervelend zijn en je leven zelfs behoorlijk beheersen. Bekkenfysiotherapie is  een manier om klachten rondom het bekken en de bekkenbodem te verhelpen. 

Meer lezen over de verschillende klachten? Klik op onderstaande afbeelding om meer te weten te komen over de verschillende klachten.

HET BEKKEN EN DE BEKKENBODEM

Het bekken is het gedeelte van het lichaam dat de benen met de romp verbindt. Een belangrijk onderdeel van het bekken is de bekkenbodem. Het bekken en de bekkenbodem zijn de basis van het menselijk lichaam. Soms ontstaan er klachten en problemen. Dan is het het belangrijk om de mogelijke oorzaak te achterhalen en te kijken wat er aan gedaan kan worden.

Wanneer de spieren in de bekkenbodem te slap zijn, beschadigd raken of juist te strak gespannen zijn kunnen mogelijk klachten ontstaan. Daarnaast is het zo dat het bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenbodem en de bekkenorganen elkaar allemaal beïnvloeden. Een klacht in de bekkenbodem kan dus zorgen voor klachten in het bekken en andersom.

PLASSEN BEKKENFYSIOTHERAPIE

BEHANDELING MIDDELS BIO- OF MYOFEEDBACK  

Binnen de bekkenfysiotherapie maken wij onder andere gebruik van bio- of myofeedback. Hiermee kunnen we via een ingebrachte probe, heel precies, de spieractiviteit van de individuele spieren in de bekkenbodem zien. Je kan hierbij zelf meekijken op een scherm. Zo krijg je goed zicht op waar het probleem zich bevind. Trainen gaat hierdoor eenvoudiger.

Soms is het nodig de spieren extra te prikkelen. Wij maken dan gebruik van elektrostimulatie. Via prikkels worden de bekkenbodemspieren gestimuleerd om aan te spannen of juist om te ontspannen. Het grote voordeel van deze techniek is dat we snel een goede diagnose kunnen stellen en dat we heel erg doelgericht kunnen behandelen.