Bekkenexpertise

Zwangerschapsgerelateerde klachten

Home » Wat we bieden » Fysiotherapie » Zwangerschapsgerelateerde klachten

Bekkenfysiotherapie voor zwangerschapsgerelateerde klachten

Ervaar jij bekkenpijn tijdens je zwangerschap? Of heb je last van je rug, je benen of bijvoorbeeld van je stuitje? Worden de klachten erger bij meer belasten of bewegen? Ongeveer 45% van de zwangere vrouwen en 33% van de pas bevallen vrouwen ervaart deze klachten! Een bekkenfysiotherapeut van SMC Tilburg helpt je hierbij.

Veel voorkomende klachten tijdens de zwangerschap

  • Pijn aan de voorzijde bij het schaambeen, bij de liezen, aan de binnenzijde van het bovenbeen, aan het stuitje, aan de bil, aan de bekkenbodem, de onderbuik of de rug
  • Niet lang kunnen staan, lopen, fietsen, bukken, tillen, zitten, omdraaien in bed of liggen
  • Pijn bij schokkende bewegingen
  • Moeilijk in- en uit bed, of de auto stappen
  • Lastig opstaan vanuit zit
  • Problemen met traplopen.
Maak nu een afspraak

Ontstaan van klachten bij zwangerschap

Hoe ontstaan de klachten die wij door middel van bekkenfysiotherapie proberen te verhelpen? Tijdens de zwangerschap worden de banden van het bekken weker. Dit is een normaal en noodzakelijk verschijnsel, omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Dit zorgt ervoor dat de steunfunctie en soms ook de sluitfunctie van de bekkenbodem zijn verminderd.

Door hormonale veranderingen en door de toegenomen buikomvang nemen ook de buikspieren in kracht af. Daarnaast drukken de baarmoeder en het nog ongeboren kind op de bekkenbodem. Dit zorgt voor een enorme belasting gedurende de zwangerschap. Door middel van bekkenfysiotherapie proberen wij deze klachten te verhelpen of te voorkomen. Door de juiste spieren te trainen helpen wij u van uw klachten af of voorkomen wij toekomstige klachten.

 

 

Klachten na de bevalling

Een heftige bevalling kan negatieve invloed hebben op de bekkenbodem. Denk hierbij aan een knip of tangverlossing, vacuümpomp of langdurige uitdrijving. Deze klachten spelen vaak niet direct op na de bevalling. In sommige gevallen ontstaan klachten pas jaren na de zwangerschap. Dit komt doordat het bekken al heel wat te verduren heeft gehad door de belasting van de zwangerschap, de hormonale verslapping en de druk van de baby op de bekkenbodem.

Direct na de bevalling is deze druk weg, maar duurt het nog een behoorlijke tijd voordat de stevigheid van het steunweefsel en de spierfunctie van de bekkenbodem en buik zich hersteld hebben. Je kunt hierbij uit gaan van 6 tot 88 weken bij een ongecompliceerde bevalling. Wanneer klachten aanhouden na deze periode, raden wij je ten zeerste aan om te beginnen met bekkenfysiotherapie.

 

Rug behandeling
Behandeling

Tijdens de zwangerschap bestaat de behandeling van jouw klachten door middel van bekkenfysiotherapie meestal uit pijndemping via massage en ontspanningsoefeningen van de spieren rondom het bekken. Daarnaast ontvang je van de bekkenfysiotherapeut leefregels en adviezen voor het dagelijkse bewegen. Dit is gericht op het verbeteren van het bewegen en het versterken van bekkenbodemspieren, dwarse buikspieren, bilspieren en rugspieren. Vanaf 6 weken na de bevalling wordt de oefentherapie intensiever en meer gericht op het hervatten van eventuele sport en de dagelijkse bezigheden. De nadruk zal hierbij liggen op de balans tussen belasting en belastbaarheid.

Daarnaast behandelen wij de klachten door middel van massage. Dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop in de weefsels weer toeneemt. Hierdoor neemt de spanning in de spieren af en kunnen we starten met de bewegingsoefeningen.

‘Mijn eigen lijf weer terug krijgen, met de hulp van de juiste oefeningen ben ik weer in control

Renate
Veel gestelde vragen

Heb je vragen? We staan voor je klaar!

Wordt bekkentherapie vergoed?

Het wordt vergoed als je een aanvullende verzekering hebt. Heb je geen aanvullende verzekering dan moet je de behandelingen zelf betalen. Alleen als het om urineverlies gaat is er een verwijzing nodig, de vergoedingen gaan dan uit de basisverzekering ( let op het gaat dan wel van je eigen risico af).

Hoe kan ik een afspraak maken?

Voor de meeste klachten rondom het bekken hoef je geen verwijzing te hebben, overigens mag dat natuurlijk wel, net zoals bij algemene fysiotherapie.

Voor welke klachten kom ik bij de bekkenfysiotherapeut?

Alle klachten die te maken hebben rondom de bekkenbodem en bekken; zoals klachten rondom de zwangerschap en bevalling, gynaecologische problematiek zoals verzakkingen, urineverlies, buikpijnen, pijn bij vrijen. Urologische problematiek zoals bv pijnklachten in het bekkenbodemgebied, prostaat problematiek, plasklachten. Maar ook klachten rondom de stoelgang, zoals verlies van windjes of ontlasting, obstipatie, aambeien.