Bekkenfysiotherapie zwangerschap

Bekkenfysiotherapie zwangerschap2018-12-21T15:19:41+02:00

Mogelijk is bekkenfysiotherapie voor u de oplossing wanneer u tijdens- of na de zwangerschap problemen ervaart. Bekkenpijn is een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap en de periode na de bevalling. Ongeveer 45% van de zwangere vrouwen en 33% van de pas bevallen vrouwen ervaren klachten in het bekken, de onderrug of in de benen. De pijn wordt ervaren aan één kant, beide zijden, het gehele bekken, de onderrug, het heiligbeen, de SI-gewrichten tussen het heiligbeen en darmbeen en bij het schaambot. Beweging en belasting zorgen er vaak voor dat de pijnklachten toenemen. Welke klachten worden zoal ervaren tijdens een zwangerschap?

  • Pijn aan de voorzijde bij het schaambeen, bij de liezen, aan de binnenzijde van het bovenbeen, aan het stuitje, aan de bil, aan de bekkenbodem, de onderbuik of de rug;
  • Niet lang kunnen staan, lopen, fietsen, bukken, tillen, zitten, omdraaien in bed of liggen;
  • Pijn bij schokkende bewegingen;
  • Moeilijk in- en uit bed, of de auto stappen;
  • Lastig opstaan vanuit zit;
  • Problemen met traplopen.

Al deze klachten zijn goed te behandelen middels bekkenfysiotherapie. Meer weten over bekkenfysiotherapie bij zwangerschap? Neem gerust contact met ons op.

Bekkenfysiotherapie: Ontstaan van bekkenbodemklachten tijdens of na zwangerschap

 Hoe ontstaan de klachten die wij middels bekkenfysiotherapie proberen te verhelpen? Tijdens de zwangerschap worden de banden van het bekken weker. Dit is een normaal en noodzakelijk verschijnsel, omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Dit zorgt ervoor dat de steunfunctie en soms ook de sluitfunctie van de bekkenbodem zijn verminderd.

Door hormonale veranderingen en door de toegenomen buikomvang nemen ook de buikspieren in kracht af. Daarnaast drukken de baarmoeder en het nog ongeboren kind op de bekkenbodem. Dit zorgt voor een enorme belasting gedurende de zwangerschap. Middels bekkenfysiotherapie proberen wij deze klachten te verhelpen of te voorkomen. Door de juiste spieren te trainen helpen wij u van uw klachten af of voorkomen wij toekomstige klachten.

Daarnaast kan een heftige bevalling negatieve invloed hebben op de bekkenbodem. Denk hierbij aan een knip of tangverlossing, vacuümpomp of langdurige uitdrijving. Deze klachten spelen vaak niet direct op na de bevalling. In sommige gevallen ontstaan klachten pas jaren na de zwangerschap. Dit komt doordat het bekken al heel wat te verduren heeft gehad door de belasting van de zwangerschap, de hormonale verslapping en de druk van de baby op de bekkenbodem. Direct na de bevalling is deze druk weg, maar duurt het nog een behoorlijke tijd voordat de stevigheid van het steunweefsel en de spierfunctie van de bekkenbodem en buik zich hersteld hebben. Je kunt hierbij uit gaan van 6 tot 88 weken bij een ongecompliceerde bevalling. Wanneer klachten aanhouden na deze periode, raden wij u ten zeerste aan om te beginnen met bekkenfysiotherapie.

Behandeling van klachten bij zwangerschap

Tijdens de zwangerschap bestaat de behandeling van uw klachten middels bekkenfysiotherapie meestal uit pijndemping via massage en ontspanningsoefeningen van de spieren rondom het bekken. Daarnaast ontvangt u van de bekkenfysiotherapeut leefregels en adviezen voor het dagelijkse bewegen. Dit is gericht op het verbeteren van het bewegen en het versterken van bekkenbodemspieren, dwarse buikspieren, bilspieren en rugspieren. Vanaf 6 weken na de bevalling wordt de oefentherapie intensiever en meer gericht op het hervatten van eventuele sport en de dagelijkse bezigheden. De nadruk zal hierbij liggen op de balans tussen belasting en belastbaarheid.

Daarnaast behandelen wij de klachten middels massage. Dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop in de weefsels weer toeneemt. Hierdoor neemt de spanning in de spieren af en kunnen we starten met de bewegingsoefeningen.

Behandeling middels dry needling

 Naast massage en training behandelen wij klachten ook met behulp van dry needling. U leest hier meer over de behandeling middels dry needling.

Meer weten over bekkenfysiotherapie bij zwangerschap?

Wilt u meer weten over bekkenfysiotherapie bij zwangerschap? Neem contact met ons op en wij staan u graag te woord. Contact opnemen kan via 013-5456820 of info@smc-tilburg.nl.

Medisch specialist in beweegzorg
Menu