Ervaar jij bekkenpijn tijdens je zwangerschap? Of heb je last van je rug, je benen of bijvoorbeeld van je stuitje? Worden de klachten erger bij meer belasten of bewegen? Ongeveer 45% van de zwangere vrouwen en 33% van de pas bevallen vrouwen ervaart deze klachten! Een bekkenfysiotherapeut van SMC Tilburg helpt je hierbij. Wil jij dat een bekkenfysiotherapeut je helpt om van deze klachten af te komen? Neem contact met ons op, we staan je graag te woord!

NEEM CONTACT MET ONS OP

KLACHTEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

  • Pijn aan de voorzijde bij het schaambeen, bij de liezen, aan de binnenzijde van het bovenbeen, aan het stuitje, aan de bil, aan de bekkenbodem, de onderbuik of de rug;
  • Niet lang kunnen staan, lopen, fietsen, bukken, tillen, zitten, omdraaien in bed of liggen;
  • Pijn bij schokkende bewegingen;
  • Moeilijk in- en uit bed, of de auto stappen;
  • Lastig opstaan vanuit zit;
  • Problemen met traplopen.

BEHANDELING BIJ ZWANGERSCHAP 

Tijdens de zwangerschap bestaat de behandeling van uw klachten middels bekkenfysiotherapie meestal uit pijndemping via massage en ontspanningsoefeningen van de spieren rondom het bekken. Daarnaast ontvangt u van de bekkenfysiotherapeut leefregels en adviezen voor het dagelijkse bewegen. Dit is gericht op het verbeteren van het bewegen en het versterken van bekkenbodemspieren, dwarse buikspieren, bilspieren en rugspieren. Vanaf 6 weken na de bevalling wordt de oefentherapie intensiever en meer gericht op het hervatten van eventuele sport en de dagelijkse bezigheden. De nadruk zal hierbij liggen op de balans tussen belasting en belastbaarheid.

Daarnaast behandelen wij de klachten middels massage. Dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop in de weefsels weer toeneemt. Hierdoor neemt de spanning in de spieren af en kunnen we starten met de bewegingsoefeningen.

 Naast massage en training behandelen wij klachten ook met behulp van dry needling. U leest hier meer over de behandeling middels dry needling.

ONTSTAAN VAN KLACHTEN BIJ ZWANGERSCHAP 

 Hoe ontstaan de klachten die wij middels bekkenfysiotherapie proberen te verhelpen? Tijdens de zwangerschap worden de banden van het bekken weker. Dit is een normaal en noodzakelijk verschijnsel, omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Dit zorgt ervoor dat de steunfunctie en soms ook de sluitfunctie van de bekkenbodem zijn verminderd.

Door hormonale veranderingen en door de toegenomen buikomvang nemen ook de buikspieren in kracht af. Daarnaast drukken de baarmoeder en het nog ongeboren kind op de bekkenbodem. Dit zorgt voor een enorme belasting gedurende de zwangerschap. Middels bekkenfysiotherapie proberen wij deze klachten te verhelpen of te voorkomen. Door de juiste spieren te trainen helpen wij u van uw klachten af of voorkomen wij toekomstige klachten.

Daarnaast kan een heftige bevalling negatieve invloed hebben op de bekkenbodem. Denk hierbij aan een knip of tangverlossing, vacuümpomp of langdurige uitdrijving. Deze klachten spelen vaak niet direct op na de bevalling. In sommige gevallen ontstaan klachten pas jaren na de zwangerschap. Dit komt doordat het bekken al heel wat te verduren heeft gehad door de belasting van de zwangerschap, de hormonale verslapping en de druk van de baby op de bekkenbodem. Direct na de bevalling is deze druk weg, maar duurt het nog een behoorlijke tijd voordat de stevigheid van het steunweefsel en de spierfunctie van de bekkenbodem en buik zich hersteld hebben. Je kunt hierbij uit gaan van 6 tot 88 weken bij een ongecompliceerde bevalling. Wanneer klachten aanhouden na deze periode, raden wij u ten zeerste aan om te beginnen met bekkenfysiotherapie.