Wat we bieden

Oedeemtherapie bij SMC Tilburg

Home » Wat we bieden » Fysiotherapie » Oedeemtherapie

Oedeemtherapie voor iedereen uit Tilburg en omstreken

Een oedeem is een zwelling en is eigenlijk een abnormale ophoping van vocht in het weefsel tussen de cellen van het lichaam. Een oedeem kan ontstaan door een verstoord evenwicht tussen de aanvoer en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Ook kan er bewegingsbeperking optreden, evenals een gebrek aan spierkracht. Heb je last van een Oedeem en ben je op zoek naar een manier om deze te verhelpen? Oedeemtherapie bij SMC Tilburg biedt je mogelijk uitkomst.

Arm behandeling

Hoe werkt oedeemtherapie?

Bij oedeemtherapie is het gebruikelijk dat we gedurende de eerste afspraak een uitgebreid gesprek voeren over de ervaren klachten. Daarnaast voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Hierbij kijken we hoe je armen, benen en romp bewegen en waar de zwellingen zich bevinden. Het aangedane lichaamsdeel wordt in omvang gemeten zodat we resultaten met elkaar kunnen vergelijken. Vervolgens leggen we uit hoe we het behandelplan gaan samenstellen en hoe de behandelingen er uit zullen zien.

Bij oedeemtherapie is het verstandig om intensief te starten. We behandelen in het begin dan ook meerdere keren per week en bouwen dit af naar eens per maand. Gedurende de behandelingen voeren we metingen uit om de voortgang te kunnen bepalen.

Lymfoedeem

Oedeemtherapie bij verschillende soorten lymfoedeem

01

Primair lymfoedeem

Hier is sprake van wanneer er een aangeboren afwijking is in het lymfesysteem.

03

Secundair/tertiair lymfoedeem

Hier is sprake van wanneer het lymfesysteem door een andere oorzaak is beschadigd. Denk hierbij aan een ongeval, borstkanker, een operatie, bestraling of medicijnen.

02

Venus oedeem

Een venus oedeem ontstaat doordat er een te hoge druk is in de aders. Spataderen, trombose, een te hoge bloeddruk of een operatie aan de bloedvaten liggen hier vaak ten grondslag aan.

04

Lipoedeem

Een lipoedeem is een aangeboren ophoping van vet en vocht in het weefsel. Door de aanwezigheid van vet wordt de afvoer van vocht door het lymfestelsel belemmerd.

05

Traumatisch oedeem

Een traumatisch oedeem kan ontstaan na een ongeval (bij een breuk of verstuiking van bijvoorbeeld een enkel, is de zwelling rondom de enkel een vorm van oedeem).

Veel gestelde vragen

Heb je vragen? We staan voor je klaar!

Ik ben geen (top)sporter, kan ik dan wel bij jullie terecht?

Dat kan zeker! Fysiotherapeuten bij SMC Tilburg hebben up to date kennis en zullen er alles aan doen om sporters snel te laten revalideren. Maar iedereen wil toch zo snel mogelijk goed van de klachten af? Ook als je geen sporter bent, ben je bij SMC Tilburg van harte welkom. Fysiotherapie is geschikt voor iedereen die klachten of pijn ervaart tijdens het bewegen. Het maakt niet uit of je wel of niet sport. Bij SMC Tilburg helpen wij je graag van jouw klachten af.

Hoe kan ik een afspraak maken?

Om een afspraak te maken bij de sportfysiotherapeut heb je geen verwijzing van jouw huisarts nodig. Je kunt dus direct een afspraak maken.