“Ik moet nog zo veel doen vandaag.” Deze of een soortgelijke uitspraak hoor ik regelmatig voorbij komen tijdens de behandeling. Vaak denken we dat we veel moeten doen omdat het zo hoort of omdat anderen het verwachten.

Je kan jezelf de vraag stellen of je alles wel moet doen. Eén zin die ik regelmatig tijdens een behandeling gebruik is: “Moet ik dit nu doen?”. Door de klemtoon op een ander woord te leggen, kan je de volgende vijf vragen stellen:

Moet ik dat nu doen?

Moet ik dat nu doen?

Moet ik dat nu doen?

Moet ik dat nu doen?

Moet ik dat nu doen?

Door het stellen van deze vragen, maak je van je to-do lijst een wensenlijst. De meeste dingen die je op een to-do lijst zet, moeten niet. Er is bijvoorbeeld niets aan de hand als de zolder niet netjes is opgeruimd, het schilderij een dag later hangt en je pas het op werk de werkmails beantwoord. Probeer jezelf de vraag: “Moet ik dat nu doen?” eens te stellen bij het maken van jouw to-do lijst. Leer bewust kiezen wat je met een bepaalde taak gaat doen en rust in te bouwen.

Merk je dat je het lastig vindt om dit principe toe te passen? Als ergotherapeut bij SMC Tilburg denk ik met je mee over de mogelijkheden. Tijdens de behandelingen leer je welke keuzes goed zijn voor jouw lichaam en omgeving.

Maud van Rooij, Ergotherapeut bij SMC Tilburg